Appcam

Appcam, de app op je camera

jesse kraal 3315 4
Na apps die de camera in je smartphone extra functies geven en apps waarmee je je camera vanaf je smartphone of tablet kunt bedienen, is het nu tijd voor een app op je camera. Dat vinden althans de bedenkers van Appcam.

De Appcam is volgens de bedenkers een revolutie op het gebied van besturingssoftware voor professionele camera's. Digitale spiegelreflexcamera's krijgen steeds meer functies en dat brengt automatisch ook steeds complexere menustructuren met zich mee.

Moderne camera's zijn daardoor  moeilijk te doorgronden en niet erg gebruiksvriendelijk. Aldus Ken Rockwell, aangehaald door de makers van Appcam. Een goede basis voor een nieuw concept... Dat Ken dat probleem beschreef in een review over de Leica M9, waarin dat probleem volgens hem juist al opgelost is, wordt niet vermeld.

Een touchscreen en een zestal klikwieltjes zijn de basisingrediënten. De verschillende camerafuncties hebben elk hun eigen 'tile', een pictogram zoals we dat kennen van Apple's iOS en Google Android. Met de klikwieltjes kun je de waarde van elke functie aanpassen terwijl je met één vingerbeweging tussen de verschillende schermen met tiles kunt scrollen.

Appcam 1

Net zoals bij iOS en Android kun je de tiles verplaatsen en groeperen in mapjes. Bij meer uitgebreide functies kun je met het clickwieltje de functie aan en uitzetten terwijl je, door te klikken op de tile, de functie-app kunt openen om de uitgebreide instellingen aan te passen.

Appcam 2

Momenteel bestaat Appcam alleen nog op papier. De makers zijn nog op zoek naar investeerders en fabrikanten die de techniek willen toepassen.

afbeelding van jesse kraal

JesseKraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen vanJesse

afbeelding van Shaggy

Ja, Ken Rockwell.. Die zelfverheven god... Was toch dezelfde persoon die altijd heeft lopen prediken dat RAW fotografie onzin is en JPEG de manier was.. En dat je nooit meer dan 2 stops kan corrigeren in een fotosjop... Rockwell moet doen waar ie goed in is, meehelpen aan de ontwikkeling van technische zaken, en niet doen of het een pro fotograaf is...

afbeelding van dutch_merlijn

Niet echt bijzonder of origineel, in de software van de Canon 5D MKII is een menuscherm instelbaar waarop je in een overzicht al deze functie overzichtelijk in beeld hebt en kunt bedienen met met het draaiwiel. Dit menuscherm roep je op je display met een druk op de knop.

afbeelding van Andrew Valkenburg

Olympus reflexcamera's hebben ook al lang dit soort menu's. In de praktijk werkt het door de overdaad vaak juist contra-productief. Het fijnst zijn toch gewoon ouderwetse knopjes die je kunt Voelen!

afbeelding van Anonymous

Het voordeel is waarschijnlijk wel dat je met een app de knoppen en combinaties kunt aanpassen op je eigen wensen. Dus dat je eigen workflow optimaal wordt ondersteund met een speciale eventueel persoonlijke app.