Anton Corbijn te zien in Amstelveen met iconische modefoto's

Redactie DIGIFOTO Pro 1497

Tentoonstelling met iconische modefoto's Anton Corbijn naar Cobra Museum

Anton Corbijn
MOØDe

Tentoonstelling
22 december 2023 – 12 mei 2024

De modewereld door de lens van Anton Corbijn. Van 22 december 2023 tot en met 12 mei 2024 zijn in het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen ruim 200 mode gerelateerde foto's te zien van deze toonaangevende fotograaf en filmmaker. In de tentoonstelling MOØDe zijn ook portretten te zien die Corbijn maakte van o.a. Kate Moss, Tom Waits, Alexander McQueen en Naomi Campbell. 

PJ HARVEY, new forest 1998 © anton corbijn

MOØDe 

In de tentoonstelling MOØDe presenteert Anton Corbijn (Strijen, 1955) foto’s uit zijn omvangrijke oeuvre waarin hij de cross-over verkent tussen fotografie en de modewereld. Hierbij omarmt Corbijn de termen ‘mood’ en ‘mode’ in de meest ruime zin.  

Fotografie speelt een hoofdrol in de wereldwijde modecultuur en -industrie. Fotografie bepaalt in grote mate hoe we naar een modeontwerp kijken en wordt door ontwerpers ingezet om hun visie en visuele identiteit kracht bij te zetten. De trendgevoelige en steeds veranderende modewereld werkt samen met fotografen en beeldend kunstenaars die niet alleen de realiteit vastleggen, maar haar ook creëren. Voor de fotografie is het eigen visuele universum van die modewereld dan weer een heel dankbaar onderwerp. Met MOØDe bewijst Anton Corbijn dat mode overal is. 

"Ik fotografeer vooral persoonlijkheden, maar mode hoort er steeds meer bij. We nemen allemaal 's ochtends een beslissing over wat we aan zullen trekken, al is het maar een hoed of een zwart T-shirt. Mode is niet altijd met hoofdletters gespeld." 

— Anton Corbijn 

Iconisch 

De foto’s van Corbijn, met het hoge contrast en bijzondere licht als handelsmerk, pakken je beet en weten je aandacht goed vast te houden. Net als zijn bijzondere composities en creatieve manier van fotograferen. Hij beschouwt zichzelf als een mengvorm van een klassieke portretfotograaf en een documentair-fotograaf die de mens vastlegt in zijn eigen omgeving en omstandigheden. Inspiratie voor de dramatische effecten die hij in zijn foto’s aanbrengt, haalde hij uit de weerbarstige documentairefotografie van onder anderen Ed van der Elsken en Koen Wessing. Iedere keer weet Corbijn de toeschouwer te verrassen en te vangen met zijn uitzonderlijke kijk op mensen en in het bijzonder muzikanten. Als visual director achter de Britse band Depeche Mode en door zijn decennialange samenwerking met onder meer de Ierse rockband U2 en de Amerikaanse zanger Tom Waits, heeft hij een stempel gedrukt op hoe wij kijken naar een belangrijk stuk hedendaagse cultuur.  

Corbijn is naast fotograaf al jaren een bekend regisseur die internationale erkenning kreeg voor zijn muziekvideo's en speelfilms. Op dit moment maakt Corbijn een nieuwe film “Switzerland”, met de Britse actrice Helen Mirren in de hoofdrol als Patricia Highsmith. 

VIRGIL ABLOH, Chicago 2019 @ anton corbijn

Fotoboek   

De prachtige Engelstalige publicatie bevat meer dan 150 foto's uit de tentoonstelling MOØDe Corbijn en een essay van Karen Van Godtsenhoven, associate curator van The Costume Institute van het Metropolitan Museum of Art, New York. De publicatie is uitgegeven door Hannibal Books, voor € 64,90 o.a. verkrijgbaar in de museumshop van het Cobra Museum. 

Met dank aan   

De tentoonstelling MOØDe was eerder in Knokke-Heist in België te zien en een groot succes. Echter door weinig Nederlanders bezocht vanwege de toen geldende covid-reisrestricties. Het Cobra Museum biedt het Nederlandse publiek nu de kans om van de bijzondere selectie te genieten. 

 

Lees hier ook:

In memoriam - Erwin Olaf (1959 -2023 ) fotografeert Anouk

Agenda: Expositie Hoogtepunten

afbeelding van Kasper Knoester

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie