Educatie

Anders dan anders; eye-AF bij Nikon

Redactie DIGIFOTO Pro 2496
De Nikon Z-camera’s hadden al vanaf het begin oogherkenning, alleen was het geen optie die je kon in- en uitschakelen. De firmware geschiedenis is echter heel duidelijk: bij firmware 2.0 kwam officieel oogherkenning en bij firmware 3.0 kwam daar oogherkenning bij dieren bij. Maar bij iedere nieuwe versie, zoals 2.1, werd de AF en oogherkenning beter.

Het is bij Nikon een uitbreiding van één AF-methode: automatisch veld. Dat is anders dan bij andere merken’

In mijn ervaring werkt nu zelfs beter dan bij de andere merken. Natuurlijk vind je op internet allerlei meningen daarover, maar men is er overwegend heel lovend over. Zelf heb ik nog nooit kunnen vaststellen – terwijl ik vrijwel altijd bij f/1.4 werk met mijn 85mm - dat de camera iets te veel naar voren of naar achteren scherpstelt: de camera doet het precies zo zoals ik het ook met de hand zou doen. Het werkt dus zeker met firmware versie 3.0 heel snel en nagenoeg feilloos.

Het is bij Nikon een uitbreiding van één AF-methode: automatisch veld. Dat is anders dan bij andere merken. Het heeft echter een groot voordeel: op die manier kun je gezichts- en oogherkenning gewoon ingeschakeld laten, het hindert niet bij de andere scherpstelmethoden. 

Automatisch veld is een vorm van scherpstelling waarbij de camera het gehele beeld bekijkt en dan zelf besluit waarop scherp te stellen. Staat gezichtsherkenning ingeschakeld, dan stelt de camera dus scherp op een gezicht, als er een gezicht te zien is. Staat oogherkenning ook ingeschakeld en is het onderwerp redelijk dichtbij, zeg maar zo dichtbij dat je een oog ook kunt zien – dan stelt de camera daarop scherp en blijft dat oog vervolgens volgen. Je hoeft dus niet meer na te denken over hoe de persoon gaat bewegen, dat houdt de camera voor jou in de gaten. Heeft de camera eenmaal een oog van een persoon gevonden, dan blijft hij daarbij – tenzij je opnieuw begint door de camera bijvoorbeeld uit te schakelen óf met de multi-selector een ander oog uitkiest of een andere scherpstelmethode kiest. Hetzelfde geldt voor gezichtsherkenning.

Boven: Zelfs bij gesloten oog gaat de camera door met scherpstellen op het oog.
Midden en onder: Met de multiselector of joystick kan eenvoudig een van de ogen gekozen worden. 

Prettig in gebruik

Oogherkenning (eye-AF) is kinderlijk eenvoudig in het gebruik. Je moet twee dingen instellen:

  1. Stel in het menu of via een zelf toe te wijzen knop – oogherkenning voor mens óf dieren in 
  2. Kies als scherpstelmethode automatisch veld (symbool: groot gevuld vierkant).
Zonder op de ontspanknop te drukken, ziet het kadertje er zo uit.  Hier is het gezicht herkend. Dit is nog firmware 1.0, maar het oog is ook herkend. Bij oogherkenning wordt het kadertje vier keer kleiner. 

AF-C

Wanneer Eye AF, Automatisch veld en AF-C al zijn ingeschakeld, bestaat de eenvoudigste werkwijze uit slechts twee stappen:

Je mikt met de camera (of de multiselector) zodat het te volgen onderwerp binnen het nu zichtbare witte blokje valt.

Je drukt de ontspanknop half in en houdt het ingedrukt. Het blokje wordt geel en volgt nu het onderwerp en blijft volgen en scherpstellen, ook bij serie-opnamen.

AF-S

Wanneer Eye AF, Automatisch veld en AF-S is ingeschakeld werkt het net zo, alleen wordt het blokje bij het indrukken van de ontspanner groen wanneer er scherpgesteld is. Laat je de ontspanner weer los, dan wordt het blokje weer geel en gaat de camera verder met het volgen van het onderwerp. Wanneer je de ontspanner weer half indrukt, stelt de camera opnieuw scherp. Dit kun je eindeloos herhalen. 

Laat je de ontspanknop los bij AF-C, dan gaat het volgen van het onderwerp ook door, maar houdt het scherpstellen op, totdat je de ontspanknop weer indrukt. 

Je hoeft geen foto’s te maken om te zien hoe dit werkt. Je kunt dus heel gemakkelijk ‘droog’ oefenen en zien hoe de camera het onderwerp volgt. Dat werkt ook bij een stilstaand onderwerp en een bewegende camera. Slechts heel zelden verliest de camera het onderwerp. 

Daarna zie je vanzelf een klein geel kadertje vierkant dat een oog gaat volgen. Dat werkt zowel bij AF-S (eenmalig scherpstellen) als bij AF-C (continu scherperstellen).

Kies je liever het andere oog (zelden nodig met de nieuwste firmware) dan kun je gewoon met de primaire of secundaire multiselector naar de kant van het andere oog klikken.

Instellen oogherkenning

  1. Druk op de FN-2-knop
  2. Draai aan de voorste multiselector totdat je het gele gevulde vierkantje ziet
  3. Richt de camera op het onderwerp en houd de ontspankop half ingedrukt en zie hoe het oog herkend wordt
  4. Maak de foto

‘Wanneer je de ontspanner weer half indrukt, stelt de camera opnieuw scherp. Dit kun je eindeloos herhalen’

Lees meer over autofocus in het algemeen in DIGIFOTO 5.2020

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie