Amerikaan laat 8x10-inch sensor maken

jesse kraal 6101 6
Wat doe je als je voor 50.000 dollar per jaar Polaroidfilm gebruikt en je bijna door de beschikbare voorraden heen bent? De meesten zouden kiezen voor een meer handelbaar formaat, zoals 4x5-inch. Mitchell Feinberg liet een zelf ontworpen 8x10-inch sensor bouwen.

Feinberg is een reclame- en productfotograaf van de oude stempel. Hij schiet zijn foto's met behulp van een analoge 8x10-inch camera. Voordat hij de uiteindelijke foto op een duur negatief schiet, gebruikt hij Polaroids om het beeld te controleren. De voorraden 8x10-inch Polaroids raken echter op, dus moest Feinberg opzoek naar een oplossing.

Eigen ontwerp

Hij ging zelf aan de slag en ontwierp zijn eigen reusachtige digitale achterwand. Feinberg vond een fabrikant zo gek om er eentje te bouwen, of eigenlijk twee, want hij heeft een reserve exemplaar. Met de 10-megapixelresolutie levert de achterwand foto's die meer dan toereikend zijn om te voorspellen hoe het eindresultaat er op film uit gaat zien.

Met een opnameoppervlak dat maar net iets kleiner is dan een a4'tje, is het de grootste digitale achterwand ooit gemaakt. Hij past zonder adapter op een Sinar 8x10 inch-camera. Het duurt 30 seconden voordat de foto klaar is en dat lijkt wellicht heel lang. Het ontwikkelen van een Polaroid neemt echter zo'n 2 minuten in beslag. Plannen om de achterwand in productie te nemen zijn er niet.

Net zo duur als een huis

Dat een grootformaat digitale achterwand, die de prijs van een woonhuis vertegenwoordigt, helemaal niet zo'n slechte deal is, legt Michtell Feinberg in een interview op A Photo Editor uit: 'Ik schiet 7,5 Polaroid per foto. Dat afgezet tegen 400 a 500 foto's per jaar, gebruik ik op zijn minst 3000 Polaroids per jaar. Met een prijs van 15 dollar per stuk heb je het dan over 50.000 dollar.' Volgens Feinberg is de achterwand ontworpen om heel wat jaren mee te gaan en zal deze zich dus terugbetalen.

Overigens heeft Impossible recent aangeven eind dit jaar weer 8 x 10 inch instantfim te gaan maken. Op Feinberg hoeven ze in ieder geval niet te rekenen als toekomstige klant.

8x10 inch digiback

afbeelding van jesse kraal

JesseKraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen vanJesse

afbeelding van Robert.riphagen@mac.com

8x10 inch: geil. 10MP: minder geil.

afbeelding van Maartenn

Kan je niet gewoon een scanner met een matglas achterop zo'n TC zetten, is dat eigenlijk niet eerder gedaan?

afbeelding van jesse kraal

Die zijn er, de zogenaamde scanningback's. Deze hebben een aanzienlijk hogere resolutie. Ze zijn verkrijgbaar met meer dan 140-megapixel. Nadeel is de opnametijd, een foto neemt al snel tussen de 20 seconden en 20 minuten in beslag. Niet ideaal voor flitslicht of bewegende onderwerpen. De digiback van Feinberg biedt uitkomst, die neemt de foto in een keer. Enkel de verwerkingstijd neemt 30 seconden in beslag.

afbeelding van Henri

8x10 inch en 10 MP?
Dat snap ik niet zo goed.
Voor $ 50.000 zou je een iets hogere resolutie verwachten zodat je überhaupt geen film meer nodig hebt......

afbeelding van rien@rienbazen.nl

Die uiteindelijke analoge 8 x 10 heeft zo' 5 a 8 gb....na scanning uiteraard.

afbeelding van Panzer

Die 10mp hebben dan wel de ruimte en zal er van overspraak weinig tot geen last zijn.