'Alleen compacte systeemcamera van Nikon op 24 augustus'

jesse kraal 4020 4
Nikon komt op 24 augustus waarschijnlijk alleen met hun nieuwe compacte systeemcamera, in tegenstelling tot eerdere berichten waarin sprake was van de D4 en D800. De camera krijgt een cropfactor van ongeveer 2,5x.

Meldden we eerst dat we 24 augustus de D4, de D400 en de D800 zouden kunnen verwachten, nu blijkt dit waarschijnlijk toch niet het geval. Op nikonrumors.com gaat het volgens het laatste gerucht enkel om de introductie van de langverwachte compacte systeemcamera.

Er is zelfs een kans dat het om meer dan één model. Een foto van de lensmount lekte al eerder uit, op basis van die foto en eerdere patenten wordt een cropfactor van ongeveer 2,5x verwacht. Er zullen naar verwachting in eerste instantie vier objectieven beschikbaar komen, waaronder een pancake- en een superzoomobjectief. Middels een adapter moet de camera ook overweg kunnen met F-mount objectieven.

Op het uitgelekte plaatje is van de camera, die momenteel met codenaam X810 door het leven gaat, is niet veel te zien. De structuur van het materiaal van de behuizing en de vorm van de lijn die boven de lensmount loopt, doen denken aan de Nikon Coolpix P300.

Of Joe McNally de nieuwe systeemcamera heeft gebruikt voor zijn fotoserie 'Faces of Ground Zero – 10 Years Later' is niet duidelijk.

Mocht Nikon op 24 augustus alleen met de compacte systeemcamera komen dan is de vraag natuurlijk wanneer we de D4, D800 en D400 kunnen verwachten. Volgens de nieuwste geruchten komt Nikon eind september met introducties, mogelijk gaat het om de D4 en D400. De Nikon D800 komt vermoedelijk pas volgend jaar op de markt.

nikon compact systeem
De enige uitgelekte foto van Nikon's compacte systeemcamera

afbeelding van jesse kraal

JesseKraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen vanJesse

afbeelding van Zaazi

Gelukkig maar. Kan ik nog even rustig doorsparen voor de Full frame high iso Nikon D800. Een keer in de vier jaar een nieuwe camera is voor mij voldoende. De geilheid om ieder jaar een nieuwe camera te kopen, komt de creativiteit niet ten goede. Maar zodra Nikon een nieuwe fullframe camera aanbiedt, sta ik voor in de rij.

afbeelding van DFP's Damaster

Mee eens @Anoniem (18-8 09:53).
Mijn D700 gaat nog wel even mee, maar als er veel meer pixels zijn en de ISO kwaliteiten verbeteren, dan staan we waarschijnlijk naast elkaar in de rij.

afbeelding van archipicture

ik denk dat de vattin even groot is/wordt als de F vatting, waarbijde nokken iets verdraaid zijn en licht gewijzigde lengte van de nokken, om te voorkomen dat men probeert er een F objectief o.i.d. op te zetten. Maar er kan dan wel een simpele adapter op voor de F vatting. daarvan uit gaande moet de sensor minimaal fourthirds zijn of zelfs iets groter (ongeveer de maat van de Sigma Feveon) Nikon zou wel gek zijn om met een kleinere sensor te komen. Graag ook een normale zoeker en een krachtig flitsje er in en evt een adapterring voor M objectieven van Leica......
dat zou leuk worden!

afbeelding van Julian

Gezien Nikon nog niks officieel heeft aangekondigd blijft het natuurlijk gissen, maar 'helaas'wijst toch echt alles op een kleinere sensor, waaronder diverse patenten.

Een kleinere sensor heeft wel het voordeel dat de objectieven ook echt klein kunnen worden gemaakt. Iets wat bij de huidige compacte systeemcamera's toch niet het geval is, zeker niet bij de systemen met een aps-c-sensor. De nieuwe Sony NEX-7 met de forse 24mm f/1.8 is daar een goed voorbeeld van.