Adobe Max conferentie onthult belangrijke innovaties

Christel de Wolff 4802 0
Adobe heeft tijdens Adobe MAX belangrijke innovaties onthuld voor haar Creative Cloud-applicaties en -services. Naast nieuwe functies, zoals neurale filters in Photoshop, brengt het bedrijf updates uit voor onder andere Lightroom, Premiere Pro en Illustrator. Ook zijn Adobe Illustrator-app voor iPad en Adobe Fresco-app voor iPhone gelanceerd.

Wereldwijde creativiteitsconferentie

MAX 2020 heeft als doel om creativiteit voor iedereen mogelijk te maken en wordt aangeboden als een gratis, internationaal evenement. Met 56 uur aan geplande live-sessies brengt Adobe MAX inspiratie, specifieke productdetails, verschillende masterclasses en community events. Van doorgewinterde professionals tot studenten, en van social media experts tot hobbyisten: het evenement van dit jaar geeft makers eindeloze mogelijkheden om hun vaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

'In een jaar gekenmerkt door zoveel uitdagingen, zijn we er trots op om onze community samen te brengen en onze visie te delen om de inspiratie voor iedereen te versterken', aldus Scott Belsky, Chief Product Officer en Executive Vice President, Creative Cloud, Adobe. 'Het visualiseren van ideeën, het delen van verhalen en het uitdrukken van wat er in iemands geest omgaat, is nu belangrijker dan ooit. We kijken ernaar uit om creatieve apps en services te introduceren die zijn gebouwd om de voortdurende groei van creators te stimuleren – en tegelijkertijd beginners eenvoudige tools bieden die hun ideeën tot leven brengen.'

Creatieve systemen die zijn gebouwd om samen te werken

Het is nog nooit zo belangrijk geweest voor teams om synchroon en efficiënt samen te werken. Creative Cloud-applicaties zijn altijd essentieel geweest bij het stimuleren van die nodige output en samenwerking. In dat licht wordt Creative Cloud Libraries verder uitgebreid. Gebruikers kunnen gedeelde systemen opzetten via Adobe XD, assets ophalen via Adobe Spark en verbinden met apps van andere partijen, zoals Google Cloud, via open Library APIs voor developers.

Krachtige tools om het onmogelijke te creëren

Adobe introduceert daarnaast honderden geavanceerde functies. Zo kent Photoshop onder meer de door Sensei (artificial intelligence, AI)-aangedreven Sky Replacement, twee nieuwe Refine Edge-selecties en neurale filters. De nieuwe Illustrator-app voor iPad krijgt met de 1.0-release de belangrijkste functies en meer dan 18.000 lettertypen. Op de iPhone biedt de nieuwe Fresco-app gebruikers dezelfde functionaliteit die ze gewend zijn van andere tablets. Met behulp van Cloud Documents zijn alle projecten in Fresco direct beschikbaar op alle ondersteunde apparaten voor een naadloze ervaring.

Voor Premiere Pro toonde Adobe een preview van een door Sensei-aangedreven Speech to Text-functie waarmee automatisch bijschriften en ondertitels worden gegenereerd. Diezelfde AI-technologie wordt ingezet voor een nieuwe functie in After Effects genaamd Roto Brush 2. Hiermee wordt een object frame voor frame geselecteerd en geïsoleerd. Afsluitend is Adobe Aero geïntroduceerd: een openbare desktop-bèta waarmee iedereen meeslepende en interactieve AR-ervaringen kan creëren.

Contentauthenticiteit

Daarnaast heeft Adobe een prototype getoond van een tool voor het toeschrijven van digitale content. Deze tool zal later debuteren in Photoshop en Behance als onderdeel van het Content Authenticity Initiative, een programma gericht op het tegengaan van misleidende manipulatie van online content. Hiermee loopt Adobe voorop in de ontwikkeling van een oplossing die makers in staat stelt te laten zien welke wijzigingen ze toepassen op hun content voordat ze deze met de wereld delen. Tegelijkertijd helpt het consumenten om misleidende informatie te identificeren.

Het initiatief is gelanceerd tijdens Adobe MAX 2019 in samenwerking met onder andere The New York Times Company, Twitter, Inc. en Microsoft. De nieuwe functionaliteit zal in de komende weken beschikbaar zijn voor een groep bètagebruikers in Photoshop. De tool wordt naar verwachting in 2021 verder uitgerold naar andere Creative Cloud-apps.

Inspiratie van de meesters

Adobe MAX biedt het virtuele podium aan professionals met sessies die zijn ontworpen om het publiek maximaal te inspireren. De keynote-sessie wordt gepresenteerd door Conan O'Brien. Andere sprekers tijdens de conferentie zijn onder meer Zendaya, Ava DuVernay, Shepard Fairey, Gwyneth Paltrow, Awkwafina, Taika Waititi, Stanley Tucci, Tyler, the Creator, Common, Ai Weiwei, Wes Anderson en Roxane Gay. Een volledige lijst is hier te vinden.

Lees ook: Photoshop op de iPad: hoe werkt dat?

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel