Adobe introduceert Lighroom 4, voordeliger dan ooit

jesse kraal 3790 1
Dat Lightroom 4 er aan zat te komen, dat wisten we. Welke nieuwe en verbeterde functies de vierde versie van Lightroom heeft, is dankzij een gratis trial ook al bekend. Grote verassing is vooral de veel gunstiger prijsstelling, al voor 129,71 euro kun je eigenaar worden van het programma.

Adobe lijkt de hete adem van concurrenten Apple Aperture en Corel Aftershot Pro te voelen. De eerste werd in prijs verlaagd naar 62,99 euro, Aftershot Pro is nieuw en kost 89,99 euro. Moest je voor de volledige Lighroom 3 nog 296 euro neertellen, Lighroom 4 is verkrijgbaar vanaf 129,71 euro. Overigens geldt dat tot en met het einde van de maand je de doos kosteloos kunt laten versturen. Als je Lightroom downloadt vanaf de website, betaal je gek genoeg 134,07 euro. Upgraden is ook voordeliger, dat kan vanaf 73,78 euro, ongeacht de versie van Lightroom die je hebt draaien.

Beta

Doordat we al even gebruik maken van de beta-versie, hebben we de software al aan de tand kunnen voelen. Nieuw is de mogelijkheid om kleine aanpassingen te doen aan video's, zoals het corrigeren van de witbalans of de belichting. Verder staan alle schuifknopjes voortaan in het midden, zodat je de waarden zowel negatief als postief kunt instellen. Het is even wennen voor doorgewinterde Lightroom-gebruikers, maar het werkt goed.

Zwart-wit

Ook te spreken zijn we over de mogelijkheid om al in de eerste stap van de bewerking aan te geven dat je de foto's naar zwart-wit wilt omzetten. Je hebt, samen met de vernieuwde schuifknopjes, meer controle over de verdeling van de grijstinten in je foto. Verder is het in Lightroom 4 gemakkelijk om fotoboeken op te maken met de boekmodule, en kun je beter je geodata beheren en bewerken met de mapmodule.

afbeelding van jesse kraal

JesseKraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen vanJesse

afbeelding van Thomas van der Willik

Het prijsverschil tussen de download-versie en de doos-versie is te verklaren door het btw verschil tussen Nederland (doos) en Ierland (download).

Overigens spreekt de Adobe mail over een upgrade voor 129.71, maar dat zal wel een foutje zijn.