5 tips voor nacht- en astrofotografie

Redactie DIGIFOTO Pro 3312

De dagen worden korter en de nachten langer. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat de tijd om op pad te gaan met je camera nu voorbij is. Integendeel! Kamera Express helpt je een handje op weg in het donker zodat jij de meest adembenemende foto’s maakt van de maan, de sterren of de zelfs de melkweg.

1 Probeer de maan te fotograferen

Je kent het vast, de maan ziet er op je foto’s lang niet zo prachtig en indrukwekkend uit als wanneer je er met het blote oog of door een telescoop naar kijkt. Daarnaast heb je ook nog eens te maken met de verschillende maanfases en het weer. Er is dus wat voorbereiding nodig wanneer je de maan gaat vastleggen. Daarnaast zijn er ook wat handige instellingen op je camera die dit gemakkelijker voor je maken. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

 • Door te fotograferen in RAW krijg je veel meer informatie dan wanneer je dit in JPEG doet. Je krijgt een groter dynamisch bereik en hogere detaillering, wat voor meer creativiteit zorgt in de nabewerking.
 • Stel je camera in op ‘handmatig’. Je behoudt hiermee de volledige controle over je camera. De maan is natuurlijk fel verlicht, klein op beeld en omgeven door een donkere omgeving. De autofocus functie van je camera heeft daardoor veel moeite met het scherpstellen van de maan. Je kan dit dus beter handmatig doen.
 • Om ruis te voorkomen adviseren we om met een lage ISO aan de slag te gaan.
 • Hou de diafragma op f/8 of f/11, dit omdat elke foto met een meer dichter diafragma iets scherper is.
 • Een sluitertijd van 1/00 of 1/160 is vaak al voldoende. Kies je een te lange sluitertijd? Dan krijg je te maken met bewegingsonscherpte, want de maan en de aarde zijn natuurlijk constant in beweging.
 • Ga voor handmatig scherpstellen. Kies hierbij voor 'oneindig' scherpstellen. Om dit in te stellen zet je de focusring op het Infinity-teken, het achtje (∞).

2 Ga op pad met de juiste gear

Een statief is een absolute musthave als je aan de slag gaat met astrofotografie. Het is namelijk van groot belang dat de camera en lens volledig stil blijven - vooral wanneer de sluiter voor een langere tijd open moet staan. Maar waar let je op bij de keuze voor een statief? Het draagvermogen is één van de voornaamste eisen. Ook is het een plus als het statief mee kan bewegen met de hemel. Een tripod met balhoofd is hiervoor uitermate geschikt. Je bekijkt de statieven op Kamera Express hier. Ga je liever voor een tripod? Die vind je hier.

3 Investeer in een goede camera

Er zijn er aardig wat functionaliteiten waar je bij de keuze voor een camera voor astro- of nachtfotografie rekening mee kunt houden. Zo is het fijn als je camera over een kantelbaar LCD-scherm beschikt. Op die manier hou je een goed overzicht van het beeld dat je aan het vastleggen bent. Daarnaast is de mogelijkheid om in RAW-formaat te fotograferen min of meer onmisbaar. Op zoek naar de allerbeste beeldkwaliteit? De 33 megapixels van de Sony A7 VI zorgen gegarandeerd voor prachtige foto’s. 

4 Location, location, location

Locatie is belangrijk bij nacht- of astrofotografie. Natuurlijk kun je beginnen met oefenen in de achtertuin of het park, maar de kans is groot dat je daar last krijgt van lichtvervuiling. Ben je klaar voor een volgende stap en ga je er ‘s nacht écht op uit? Dan is het tijd om een donkere, rustige plek op te zoeken. Want hoe donkerder jouw locatie, hoe minder lichtvervuiling en hoe beter je foto’s. Nederland is dichtbevolkt en er is relatief veel lichtvervuiling, dus een goed plekje vinden kan een uitdaging zijn. Ideale locaties zijn:

 • De Waddeneilanden
 • De Veluwe
 • De Flevopolder
 • De Achterhoek
 • De Duinen

5 Overweeg een nachtfilter

Ontkom je niet aan de lichtvervuiling in ons kikkerlandje? Polarisatiefilters zijn bij nachtfotografie over het algemeen niet aan te raden. maar nachtfilters vormen een uitzondering op deze regel. Deze filters hebben als voornaamste functie om lichtvervuiling tegen te gaan. Hierdoor ben je niet afhankelijk van afgelegen locaties om de sterren goed te kunnen zien. Een bijkomend voordeel van het gebruik van een nachtfilter, is dat deze zorgt voor een nog scherper beeld met meer contrast en details. Een goede optie is bijvoorbeeld de Nisi Natural Night Filter. Deze filter blokkeert geel licht en ongewenste reflecties of vervagingen. 

Meer weten over het fotograferen van de maan, de sterren, staalwol fotografie, schrijven met licht of astrofotografie? Of ben je nieuwsgierig naar nog meer handige gadgets? Bekijk dan het thema op Kamera Express.

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie