5 theater fotografietips
Theater fotografietips voor betere foto's
Het kan best lastig zijn om in het theater te fotograferen. De achtergrond is in het theater vaak weinig belicht, terwijl de voorgrond juist heel veel licht vangt. Deze contrasten zorgen ervoor dat een camera met weinig dynamisch bereik maar slecht uit de voeten kan. Je hebt het liefst zo veel mogelijk licht tot je beschikking in het theater, maar je onderwerpen staan nou ook niet bepaald stil. Hieronder kan je 10 theater fotografietips terugvinden die je hiermee kunnen helpen.
Tip 1: anticipeer: weet waar de actie gaat zijn
De bekende straatfotograaf Henri Cartier-Bresson had het altijd over de term ‘het beslissende moment.’ Hiermee bedoelde hij het moment in de voorstelling waarin het verhaal van de volledige voorstelling wordt uitgebeeld. Door te weten wanneer dit moment in de voorstelling is kan je hierop inspelen door er klaar voor te zijn. Bepaal vooraf je frame, compositie, belichting en instellingen zodat je kan gaan op het moment dat het moment plaatsvindt.
Tip 2: vraag voor theater fotografietips aan anderen wanneer het beste moment is om te fotograferen
Elke afdeling weet wel wanneer er een mooie foto gemaakt kan worden. De crew, acteurs, regie.. Iedereen heeft wel een moment in zijn hoofd wat volgens hen hét moment is van de voorstelling. Dit zijn meestal de meest dramatische momenten in de voorstellingen, of wanneer de impact op het publiek het grootst is. Vergeet vooral de technici niet om hun mening te vragen. Zij bekijken de voorstelling immers elke dag.
Tip 3: bestudeer het licht
Van alle afdelingen die je moet spreken, is de lichtman wel de belangrijkste persoon die je moet spreken over de voorstelling. Het spreken van de lichtman is dan ook één van de belangrijkste fotografietips. Rook, lazers, spotlights… Al deze zaken kunnen van invloed zijn op jouw foto’s. Vraag aan de mensen van het licht wat de verschillende lichtinstellingen gaan zijn en welke effecten er tijdens de voorstelling plaatsvinden. Bij theaterimprovisatie is er vaak niet van tevoren bekend wat er op het podium komt. In een dergelijk geval is het ook belangrijk te praten met de mensen van het licht: om aan te geven dat je tijdens de gehele voorstelling genoeg licht nodig hebt om te fotograferen.
Tip 4: wees niet bang van het donker
Eén van de meest gemaakte foto’s in theaterfotografie is het zetten van de camera op de automatische stand. Nu zullen jullie niet vaak fotograferen met alle instellingen op automatisch, maar daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat jouw lichtmeter het ook niet volledig doet zoals je zou verwachten. De achtergrond is in een theater vaak zwart, wat ervoor zorgt dat jouw camera, die het gemiddelde licht berekent over het gehele frame, vaak aangeeft dat je hoger moet belichten dan het geval is. Als je vervolgens jouw foto maakt, zie je dat zowel de achtergrond als de voorgrond erg overbelicht is. Het kan in het theater voorkomen dat jouw achtergrond zwart is, terwijl jouw voorgrond perfect belicht is voor de mensen die in de voorgrond aan het spelen zijn. Neem altijd jouw personages als uitgangspunt bij het maken van de foto.
Tip 5: varieer van positie
In het theater ben je vaak niet zo vrij als een fotograaf zou willen. Dit heeft er mee te maken dat het publiek komt om een kaartje te kijken en het vaak de bedoeling is dat je als fotograaf niet opvalt. Toch is het belangrijk veel van positie te variëren. Alleen op deze manier krijg je afwisselende beelden die voor het vastleggen van de voorstelling belangrijk zijn. Goede momenten om te wisselen van positie is bijvoorbeeld tijdens de lichtwissel van een voorstelling, of de momenten dat het publiek voor de voorstelling applaudisseert.
Heb jij nog fotografietips die je met ons kan delen met betrekking tot theaterfotografie? We horen ze graag. Deel ze met ons hieronder.
Meer lezen
Lees ook: autofocus stuk? Je kan je lens nog redden.
Zenit Zenitar 50mm f/0.95 lens voor Sony aangekondigd