5 manieren om je landschapsfotografie een nieuw leven in te blazen
Als fotograaf moet je jezelf regelmatig uitdagen iets nieuws te proberen. Doe je dat niet, dan roest je vast in dezelfde patronen. Je hoeft niet ineens een heel ander genre te proberen. Ook wanneer jij graag landschappen fotografeert en wil blijven fotograferen, kun je dat op een andere manier doen.
Als fotograaf heb je, als het goed is, een bepaalde voorkeur en stijl die je graag hanteert. Ook heb je een eigen methode die je gebruikt om tot je beelden te komen. In alle artikelen over starten met fotografie lees je: ontwikkel je eigen stijl! Dus wanneer jij iemand bent die vasthoudt aan eigengemaakte trucjes en presets is dat eigenlijk heel mooi. Toch moet je jezelf van tijd tot tijd eens uitdagen.
Na verloop van tijd slaat de sleur toe. Misschien ben jij 'm nog niet tegengekomen, maar het kan je zomaar overkomen. Je realiseert je dan ineens dat je steeds dezelfde foto's maakt en die eigenlijk niet meer beter worden. Ze worden gelukkig ook niet slechter, maar de drang om te verbeteren zorgt ervoor dat je niet meer tevreden bent over je foto's. Je komt in een creatieve blokkade en het is van belang om daar iets aan te doen. Bijvoorbeeld, iets heel anders. Als jij het gevoel hebt dat je de laatste tijd steeds weer hetzelfde hebt gedaan in je landschapswerk, bekijk dan deze video-die je vijf ideeën geeft om je foto's nieuw leven in te blazen of lees een van de artikelen die we hebben gelinkt in dit artikel. Zoals de zes veelvoorkomende fouten of het belang van locatiekeuze.
Video: 5 manieren om je landschapsfotografie nieuw leven in te blazen
Deze handige video, gemaakt door Adam Karnacz van First Man Photography, laat je vijf verschillende manieren zien om je landschapsfotografie nieuw leven in te blazen. Hij beschrijft onder andere dat hij door Lightroom scrolt om de instellingen te noteren die hij het meeste gebruikt en deze dan opzettelijk aanpast in zijn volgende fotoshoot. In het geval van landschapsfotografie kiest hij er bijvoorbeeld voor om eens met een extreem groot diafragma te fotograferen in plaats van het gebruikelijkere kleine diafragma. Het gaat erom dat je jezelf uit je comfortzone haalt en leert dat er meer manieren zijn om mooie foto's te maken. Het geeft niet als je er thuis toch achterkomt dat je je 'oude' foto's mooier vindt, je hebt het dan tenminste geprobeerd. En voor hetzelfde geld kom je er wel achter dat je de foto's met een groot diafragma mooi vindt en kies je ervoor om voortaan een mix te maken van verschillende instellingen in je toekomstige fotoseries.
Apparatuur voor landschapsfotografie
Wanneer je andere beelden dan anders wil maken, kun je er ook eens voor kiezen om ander materiaal te gebruiken. Fotografeer je altijd met een groothoeklens? Laat deze dan eens thuis en kies in plaats daarvan voor je 70-200mm telezoom. Door jezelf te beperken, dwing je jezelf om anders te kijken en daardoor ook andere foto's te maken. Wil je meer lezen over het begruik van groothoek of telezoom in landschapsfotografie? Lees dan: Landschapsfotografie: groothoek of telezoom? In dat artikel meteen een paar mooie opties voor 70-200mm objectieven van diverse merken. Liever een suggestie voor een mooi groothoek objectief? Check de ruime keuze in autofocus objectieven van Samyang.