4 voordelen van buitenplanten in een pot

Redactie DIGIFOTO Pro 272

Als we het over buitenplanten hebben, denken de meeste mensen al snel aan planten in een border of perkje. In plaats daarvan kun je planten voor buiten ook in een pot planten. Dit is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het kan wel een goede keuze zijn. Vraag jij je af of dit iets voor jou is? Lees dan vooral verder, want hier staan 4 voordelen van buitenplanten in een pot op een rijtje.

1) Geen ingrijpende veranderingen nodig

Heb je geen groene vingers? Dan bestaat je tuin misschien grotendeels uit tegels. Misschien is je tuin zelfs wel volledig verhard. Je hoeft zo weliswaar niet te tuinieren, maar je tuin oogt nogal saai. Sommige mensen denken dat zij hun tuin volledig overhoop moeten gooien als ze hier verandering in willen brengen, maar dat is niet nodig. In plaats van een border of perkje aan te leggen, kun je ook een paar leuke bloempotten kopen en hier planten in zetten. Je tuin wordt op deze manier een stuk vrolijker en groener, zonder dat dit je veel moeite kost.

2) Variatie in de tuin

Als je borders, perkjes en een gazon hebt, denk je er misschien niet over na om buitenplanten in een pot te planten. Zonde, want op deze manier kun je juist variatie aanbrengen in je tuin. Door ook wat potten met een plant neer te zetten, ontstaat er een speels effect. Bloempotten kunnen je bovendien helpen om je tuin sfeervoller in te richten. Deze potten zijn immers verkrijgbaar in allerlei soorten, maten en kleuren. Koop je een bloempot in een vrolijke kleur en zet je hier vervolgens een mooie plant in? Dan gaat je tuin vast en zeker als een (nog) fijnere plek voelen.

3) Verplaatsbaar

Bloemen en planten die in een border staan, noemen we ook wel vaste planten. Doordat ze in de grond staan, kun je ze niet maar zo even verplaatsen. Met buitenplanten in een pot is dit wel het geval. Kleine potten zet je zonder moeite op een ander plekje neer, maar bij grote potten kan dit je wat meer moeite kosten. Gelukkig zijn er plateau’s met wieltjes te koop. Wie zijn buitenplanten in een grote, zware pot op zo’n plateau zet, kan ze alsnog makkelijk verplaatsen.

Doordat buitenplanten in een pot verplaatsbaar zijn, kun je ze bovendien beter beschermen tegen vorst. Zet ze in de wintermaanden bijvoorbeeld onder een overkapping of in de schuur neer. De kans dat ze ongeschonden de winter doorkomen, is op deze manier een stuk groter.

4) Je kunt ze uitlichten

Een vierde en laatste voordeel van buitenplanten in een pot is dat je er echte eyecatchers van kunt maken. Als je ze in een zichtlijn neerzet, vallen ze altijd op. Overweeg ze ook eens uit te lichten met tuinverlichting. Richt je één of meerdere lampen op een buitenplant in een pot? Dan valt deze zelfs in het donker op. Door bepaalde objecten uit te lichten, is je tuin zelfs ’s avonds en ’s nachts bijzonder sfeervol.

afbeelding van Bryan Oosenbrug

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie