4 tips voor het maken van een website voor fotografie

Redactie DIGIFOTO Pro 598
In dit artikel lees je enkele tips waarmee je zelf aan de slag kunt gaan.

Sinds het begin van de coronacrisis zijn er meer (hobby-)fotografen in Nederland bijgekomen die fotografie als een soort lockdownhobby hebben ontdekt. Of je nu sindsdien wat met fotografie bent gaan doen of wanneer het al langer je werk is; je foto’s vereeuwigen op een website is voor iedere soort fotograaf een goed idee.

Tegenwoordig kun je heel eenvoudig zo’n website voor fotografie zelf maken, zolang je een beetje weet hoe dat moet. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een simpele maar mooie Wordpress website.

1. Wordpress website maken: binnen enkele minuten klaar

Wat zo fijn is aan de ontwikkelingen op het internet is dat er steeds meer opties komen voor het zelf maken van een website. Je hoeft tegenwoordig geen HTML-kenner meer te zijn om een mooie website in elkaar te zetten. Er zijn verschillende soorten programma’s en websites waar je terecht kunt, waaronder Wordpress. Daar vind je standaard templates waar je bijvoorbeeld alleen zelf tekst hoeft in te vullen en afbeeldingen hoeft toe te voegen. 

Onze tip? Ga voor een template die specifiek bedoeld is voor fotografie. In zo’n template heb je vaak meer mogelijkheden om afbeeldingen toe te voegen en worden de foto’s ook beter uitgelicht dan bijvoorbeeld bij een template die gericht is op tekst. Het enige wat je met zo’n standaard website nog hoeft te doen is kijken of een domeinnaam beschikbaar is en voilà: je hebt je eigen online platform voor je fotografie ontwikkeld.

2. Let op kleurgebruik van je website voor fotografie

Als fotograaf weet je waarschijnlijk als geen ander hoe belangrijk het kleurgebruik op beeld is. Dat geldt niet alleen voor de foto’s die je maakt, maar ook voor de website waar je je fotografie op zal tentoonstellen. Let daarom ook zeker op de kleuren die je gebruikt voor de lay-out van je website. Wanneer je al even bezig bent als fotograaf is de kans groot dat je een eigen stijl hebt ontwikkeld; een stijl waarin je bijvoorbeeld bepaald licht of bepaalde kleuren regelmatig terug laat komen.

Probeer om die stijl terug te laten komen in het kleurgebruik en design van je website. Hoewel de standaard templates, zoals op een Wordpress website, vaak over bepaalde kleuren beschikken, kun je dergelijke kleuren naar wens aanpassen in de instellingen. Of dit mogelijk is, ligt meestal aan de basis van de desbetreffende template. Veel websites voor fotografie hebben een rustige basis met zwart of wit, zodat je alle kanten op kunt met de kleuren op de foto’s.

3. Upload kleine bestanden voor snelheid van website

Het maakt niet uit of je een beginnende fotograaf bent of wanneer je al wat jaren bezig bent met fotografie; veel fotografen vergeten om hun beelden om te toveren naar kleine bestanden voor ze ze uploaden op hun website. Het uploaden van foto’s is het probleem niet; dit gaat naar alle waarschijnlijk lekker snel, ook in het geval van grote bestanden. Het gaat hierbij voornamelijk om de laadsnelheid van je website. Een website waar veel zware bestanden op te vinden zijn, heeft meer tijd nodig om volledig te laden dan een website die dat niet heeft.

Wist je dat bezoekers gemiddeld maximaal 3 seconden willen wachten tot een website geladen is? Wanneer die laadtijd langer duurt, is de kans groot dat de interesse van de bezoekers wegvalt en ze de website afsluiten. Dat heeft weer effect op je positie in Google. Websites die snel laden, scoren namelijk hoger in de zoekmachine dan websites die langzaam laden. Voor amateurfotografen maakt dat vaak niet uit, maar het kan geen kwaad om rekening te houden met het surfgemak van je bezoekers.

4. Vergeet ook niet om voor tekst als content te gaan

Tot slot is het goed om te weten dat je zeker niet moet vergeten dat je tekst moet toevoegen aan de website. Als fotograaf is het heel aantrekkelijk om alleen voor het toevoegen van beelden te gaan, maar dat is niet voldoende. Je bezoeker wil waarschijnlijk meer, zoals een achtergrondverhaal, een omschrijving of een andere tekst die interessant genoeg is voor een website voor fotografie. Wanneer je geld verdient met je fotografie is dit onderdeel helemaal belangrijk om niet te vergeten.

Een potentiële opdrachtgever wil maar wat graag weten wie het gezicht is achter een website, wat je doet en wat je tot nu toe zoal gefotografeerd hebt. Vertel daarom meer over jezelf en waarom je een passie voor fotografie hebt ontwikkeld. Wil je dat je fotografiewebsite hoog in Google scoort? Verdiep je dan in SEO of huur een SEO schrijver in om je website een goede ranking in de zoekmachine te geven. Daarmee is de kans groter dat een mogelijke opdrachtgever jouw website vindt.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie