10 belangrijke vragen over Nikon's spiegelloze camera's

10 belangrijke vragen over Nikon's spiegelloze camera's

Dre de Man 3741
De komende tijd zal er steeds meer bekend worden over de nieuwe Nikon spiegelloze full-frame camera’s. Gisteren werd er een video gepubliceerd en vandaag kwam er een persbericht uit. Er is officieel verder nog niets bekend, maar er zijn veel geruchten én er is ook concrete informatie in de vorm van patenten. We verzamelden 10 vragen en natuurlijk antwoorden.

Lees ook: Nikon kondigt full-frame systeemcamera aan

1. Waarom komt het nieuws vandaag naar buiten?

Gisteren werd door Nikon een video online gezet. Het was de laatste dag van het honderdste jaar van Nikon. Het leek erop dat de D850 het product was, waarmee Nikon dit feit vierde, maar nu is duidelijk dat de spiegelloze camera het werkelijke eeuwproduct is. Vandaag (25 juli) is Nikon 101 jaar oud. 

2. Hoeveel camera’s komen er?

Nikon hult zich daarover in stilzwijgen, maar volgens geruchten komen er twee: met ongeveer 24 megapixels en met ongeveer 48 megapixels.

3. Waarom is het zulk groot nieuws?

Iedereen wist dat er een moment zou komen waarop ook Nikon en Canon ook voor hun topmodellen voor spiegelloos zouden kiezen. Nikon heeft dat nu dus gedaan en daarmee zal Canon niet meer achter kunnen blijven. Er breekt dus een nieuw tijdperk aan, want spiegelloze camera's worden nu van een technologie voor een minderheid tot de technologie voor de hele markt.

4. Is het echt een nieuwe technologie, of worden de camera’s alleen wat kleiner?

Een spiegelloos systeem is écht nieuw in die zin dat de wijze van scherpstellen principieel anders is. Een ander verschil is dat er nieuwe optische mogelijkheden ontstaan. En ten derde biedt een camera waarin bijna alle onderdelen elektronisch zijn, verregaande mogelijkheden om andere vernieuwingen te introduceren.

5. Maar zijn spiegelloze camera’s niet de mindere van reflexcamera’s? Is het geen stap achteruit?

Bij de transitie van de ene technologie naar de andere, is er altijd een periode waarin de nieuwe technologie nog niet het niveau van de oude technologie haalt. Ook nu nog zijn spiegelreflexcamera’s beter in het scherpstellen, in heel donkere omstandigheden en met kleinere diafragma’s. Ook zijn er voordelen met betrekking tot de batterijduur een de helderheid en scherpte van de zoeker. Nu Nikon met een nieuw spiegelloos systeem komt, zou het wel eens zo kunnen zijn dat weer grote stappen voorwaarts gezet worden op deze gebieden. Nikon is het ook min of meer aan haar naam en klanten verplicht om met een of meer belangrijke vernieuwingen te komen. Hiernaar zijn we dus heel benieuwd.

6. Waar blijft Canon?

Canon heeft wel al een spiegelloos systeem in APS-C. Die vatting heeft echter een relatief kleine diameter. Canon kan deze dus niet zonder nadelen gebruiken voor een spiegelloze full-frame Canon. Ongetwijfeld zal Canon rekening houden met de nieuwe Nikon-vatting voor de keuze voor hun systeem.

7. De Nikon camera krijgt ook een nieuwe lensvatting? 

Voor het eerst sinds 1959 kondigt Nikon een nieuwe vatting aan. Volgens geruchten wordt het de Z-vatting. Dat alleen al is groot nieuws. Er zitten twee belangrijke aspecten aan. Het ene aspect betreft de nieuwe mogelijkheden van de vatting, het andere de compatibiliteit met de oude F-vatting.

8. Wat moet ik dan met mijn oude NIKKOR-lenzen?

Een van de sterke punten van Nikon was dat Nikon de bestaande klanten van reflexcamera’s nooit in de steek gelaten heeft. Sinds Canon een spiegelreflexcamera introduceerde heeft dat merk maar liefst twee keer een nieuwe vatting geïntroduceerd waarmee oude objectieven in feite waardeloos werden. Andere merken hebben dat ook minimaal één keer gedaan (behalve Leica met de M-vatting).  De grote vraag was, of Nikon dat voordeel met een nieuwe vatting niet zou verspelen. Nikon kondigt in het persbericht echter meteen een adapter naar de nieuwe vatting aan, niet alleen voor de allernieuwste (E en P-)objectieven, maar ook voor de oudere. Werkt die adapter echt goed, dan heeft Nikon meteen een spiegelloos systeem met bijna honderd eigen objectieven en blijft dus Sony op dit belangrijke punt ver de baas. Ook klanten die net een spiegelreflexcamera hebben gekocht of willen kopen kunnen dan tevreden zijn, want een goede adapter zal het ook mogelijk maken om spiegelloze en spiegelreflexcamera’s te combineren.

9. Wat is er zo speciaal aan een nieuwe vatting? 

De F-vatting was zijn tijd in 1959 zo’n vijftig jaar vooruit en Nikon heeft die vatting steeds kunnen aanpassen zodat hij vrijwel niet verschilt van bijvoorbeeld de Canon EOS-vatting (EF-vatting). Toch zijn er twee beperkingen: voor een spiegelloze camera is de afstand tussen de vatting en de sensor veel kleiner omdat er geen spiegel meer is. Deze afstand is nu 46,5 mm en naar verwachting wordt dat ca. 16 mm. Daardoor kan de camera veel dunner worden, maar het heeft ook optische voordelen. Het tweede punt is de doorsnede van de vatting. Bij het Nikon F-vatting is deze 44mm, terwijl de beelddiagonaal 43,27 mm is. Juist de combinatie van de aanpassing van beide maten, maakt het mogelijk nieuwe objectiefconstructies toe te passen. Tot nu toe hebben we daar nog geen goede voorbeelden van gezien, onder meer omdat Sony een ouderwets kleine diameter gekozen heeft voor hun spiegelloze vatting (46,1 mm). Nu Nikon beide afstanden verandert, is de verwachting dat er meteen heel veel ruimte komt voor nieuwe ontwikkelingen. Deze maten zullen bepalend zijn voor de concurrentiepositie van Nikon én voor de optische ontwikkelingen bij Nikon voor de komende decennia.

10. Wat zijn die speciale eigenschappen waar Nikon het over heeft?

Nikon heeft laten weten dat de camera eigenschappen heeft die geen enkele andere camera heeft. Verder weten we echter niets. Nikon heeft in ieder geval allerlei interessante patenten op dit vlak. Kortom, hou onze website goed in de gaten, want we gaan zorgen dat we bovenop het nieuws zitten dat ons nog te wachten staat.

afbeelding van Dre de Man

Dre de Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Dre