Welke videomontage-software moet ik kiezen?
Computer en besturingssysteem
Het begint allemaal met de computer en het besturingssysteem dat je hebt. Videobewerking vereist een krachtige computer, maar dit is ook deels afhankelijk van wat je precies gaat doen met video. De meeste montagepakketten hebben minimale systeemvereisten. Deze veranderen natuurlijk in de loop der tijd, maar voor een pakket als Final Cut Pro (alleen voor besturingssysteem OS X) heb je momenteel aan 4GB RAM, een simpele open-CL grafische kaart met 256 MB VRAM genoeg. Maar dat is ook wel het minimum, denk dus niet dat je hiermee ook 4K beelden kunt monteren.
Daarnaast is niet elk programma voor elke besturingssysteem beschikbaar. Zo werkt Final Cut Pro alleen op een Mac of PC met OS X geïnstalleerd. Windowsgebruikers hebben daar dus niks aan.
Beginnerspakketten
Veel Windows-gebruikers kennen misschien nog wel Windows Movie Maker. Het was het gratis videoverwerkingsprogramma dat standaard bij Windows werd geleverd, maar tegenwoordig niet meer. Het was eigenlijk de meest basale vorm van een videomontage-programma en daarom redelijk effectief voor beginners die gewoon willen knippen en plakken en af en toe een effectje of tekstje in hun video willen gooien. Het is daarom jammer dat het niet meer bestaat. Mac-gebruikers hebben echter geluk met iMovie, wat in zekere zin het equivalent is. Voordelen zijn: simpel maar effectief, gratis, snel aan te leren.
Semiprofessioneel
Een stapje ingewikkelder, maar toch nog redelijk gebruiksvriendelijk is het eerder genoemde Final Cut Pro X. Final Cut Pro was vroeger (voordat de X in de naam verscheen) een professioneel montagepakket. In 2011 maakte Apple echter de keuze om de pro-versie te strippen en het geheel nieuwe (maar niet op de professional gerichte), FCP X uit te brengen. Dit tot veel gemok bij professionele editors die het pakket te basaal vonden. Toch heeft Apple met FCP X het vertrouwen enigszins teruggewonnen en heeft het veel geluisterd naar de kritieken. Wat er nu staat is een snel, effectief, makkelijk te leren montageprogramma, dat toch nog veel professionele mogelijkheden biedt en dat ook nog eens betaalbaar is. Eigenlijk is het een geavanceerde versie van iMovie. Maar je moet er dus wel een computer met OS X voor hebben. Voor Windows komt Pinnacle Studio Ultimate nog het meest in de buurt, zowel qua prijs als gebruiksniveau. Wat professionele mogelijkheden betreft loop het echter achter. Ook Adobe Premiere Elements en Filmora zijn enigszins vergelijkbaar, maar zijn voor serieuzer videowerk niet aan te raden.
Professioneel
Durf je het aan om toch een volledig professioneel pakket aan te schaffen, dan kom je al gauw terecht bij het bekende Adobe Premiere Pro. Adobe biedt dit editingprogramma aan via Creative Cloud, wat dus wel betekent dat je vast zit aan een abonnement en maandelijks, of jaarlijks betaalt. Premiere is een volwaardig montageprogramma met professionele mogelijkheden voor beeldmontage, geluidsmontage en basale color grading. Toch is de leercurve voor Premiere niet al te steil en zit de interface redelijk logisch in elkaar. Het is mogelijk om met basale functies een video in elkaar te monteren en gaandeweg de meer uitgebreide functies uit te proberen.
Een ander pakket dat veel gebruikt wordt in de televisie- en filmwereld is Avid Mediacomposer. Waar Premiere meer gericht is op desktop montage (waarbij één editor zijn eigen video monteert), daar is Avid Mediacomposer vooral gericht op het werken in een team. Dit is vooral handig bij grote producties, waarbij meerdere teams of editors aan één project werken. De leercurve is steiler dan die van Adobe Pro, waardoor je je kan afvragen of het een verstandige keuze is. Heb je echter de ambitie om te werken in de televisie- of filmwereld, dan is het zeker aan te raden je dit pakket eigen te maken.
Een relatief nieuwe speler op montagegebied is Davinci Resolve. De makers hiervan richtten zich eerst vooral op color grading, waar dit pakket dan ook uiterst sterk in is. In 2014 introduceerden ze ook uitgebreidere montagemogelijkheden. Nu is het pakket een volledig editing- en color grading-pakket en bovenal…tromgeroffel…er is een gratis versie beschikbaar. De leercurve kan wat steil zijn, onder andere vanwege de combinatie met het color graden. Dus denk niet dat je eventjes een videootje monteert met dit programma. Maar mocht je geduld hebben en de tijd willen nemen dan is Davinci Resolve een uitstekend programma.
Hoe en wat wil ik precies monteren?
De belangrijkste vraag die je je moet stellen bij de aanschaf van montagesoftware is wat en hoe je wilt monteren.
Voor het monteren van eigen familiefilmpjes heb je in principe aan een gratis, of goedkoop montageprogramma genoeg. De enige functies die je zult gebruiken zijn het knippen en plakken en een klein beetje het aanpassen van het geluid.
Wil je een stapje verder gaan, en wat creatiever om willen gaan met video dan kom je met een programma als Final Cut Pro X al een heel eind. Het is een snel programma om professioneel video te maken en biedt basale mogelijkheden voor geluidsbewerking en kleuraanpassingen.
Wil je volledige vrijheid hebben en video volledig naar je hand zetten, dan zijn de professionelere pakketten de beste keuze. Houd wel rekening met een investering in geld en leertijd.
Gratis alternatieven voor
Gratis alternatieven voor Movie Maker: http://www.techradar.com/news/the-best-free-windows-movie-maker-alternative