Vraag het dokter Dré! - Updates

Redactie DIGIFOTO Pro 407

Regelmatig krijgen wij op de redactie vragen van lezers over technische aspecten van fotografie. Soms werkt een camera niet zoals verwacht, soms vraagt iemand zich af hoe een specialistische bewerking moet worden uitgevoerd. Hoewel wij over vrijwel alle onderwerpen schrijven en hebben geschreven, kunnen we op sommige vragen niet meteen een kant-en-klaar antwoord geven. Voor dit soort vragen hebben we de rubriek ‘Vraag het dokter Dré’ in het leven geroepen.

Vraag het dokter Dré 

Zit jij met een (technische) vraag over fotografie? Beschrijf waar je tegenaan loopt en deel eventuele foto's waarop duidelijk is wat er aan de hand is. Stuur een mail naar dokterdre@clipboardmedia.nl en wij gaan ermee aan de slag. Is het een vraag waar veel lezers tegenaan lopen of waarover veel te vertellen is? Dan heb je een grote kans dat we jouw ingestuurde vraag behandelen in het magazine.

Lezersvraag

Lezer H. uit E. schreef: 

‘Ik heb mijn camera vijf jaar geleden gekocht. Sindsdien zijn er flink wat firmware-updates gekomen. Ik heb ze nooit geïnstalleerd. De camera doet het prima en ik ben ook bang dat ik iets fout doe bij het updaten. Loont het wel de moeite?’

Antwoord

Tja, ik geef toe: af en toe word je gek van die updates. Je mobiele telefoon, je laptop, je tablet of iPad, je smartwatch, je tv, ja zelfs je wasmachine, espressoapparaat en koelkast kunnen een update nodig hebben. Niet zelden komt er dan weer een update om de update up te daten, omdat dáár weer fouten in zaten. Toch zit het met camera’s sinds een paar jaar een beetje anders.

Sinds de ontwikkelingen rond autofocus bepaald worden door artificiële intelligentie, of in feite vooral door beeldherkenning, is het voor camerafabrikanten vrij gemakkelijk om die autofocus te verbeteren. Die bestaat namelijk voornamelijk uit software. Dat merk je natuurlijk aan nieuwe camera’s maar de verbeteringen sijpelen ook naar beneden naar oudere modellen. Het duidelijkste voorbeeld was oog-AF maar ondertussen kan de camera ook ogen van beesten herkennen, vliegtuigen enzovoorts. Maar het gaat veel verder dan dat: ook de snelheid waarmee scherpgesteld wordt verbeterd zo, zelfs al gaat het helemaal niet om de ogen van mensen of dieren.

Als je de firmware niet updatet, dan blijf je als het ware hangen in het jaar dat je de camera kocht. Het is heel fijn dat de fabrikant die updates aanbiedt (al doen ze dat ook om bestaande modellen concurrerend te houden) en je doet jezelf tekort als je ze niet installeert.

Bij het updaten kun je ook niks fout doen als je je gewoon aan de instructies houdt. Durf je het echter niet aan dan kun je het ook door anderen laten doen. 

Het is helemaal geen gek idee om je camera af en toe te laten checken door de servicedienst van de camerafabrikant, en bij zo’n check en clean (je kunt dan ook de sensor laten schoonmaken) wordt meteen de firmware geüpdatet. Er zijn ook heel wat fotowinkels die firmware-updates doen en de sensor schoonmaken, al zul je voor een echte check van je camera toch bij het service center moeten zijn.

Kortom: zorg ervoor dat je camera op de nieuwste stand is en lees vooral de informatie over de inhoud van de updates door. Sommige updates zijn niet belangrijk voor de meeste gebruikers maar andere updates bieden veel voordeel. Vergeet echter niet dat bijna alle updates, ook die waarbij maar kleine zaken veranderd heten te zijn, ook algemene prestatieverbeteringen met zich meebrengen.

 

Dit is een artikel uit DigifotoPro 1.2024 Lees hem hier digitaal

afbeelding van Bryan Oosenbrug

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie