Hands-On: Panasonic Lumix G5 (testfoto's)

Panasonic G5: We hebben 'm!

Hands-On: Panasonic Lumix G5 (testfoto's)

Julian Huijbregts 7962

Panasonic introduceert de Lumix DMC-G5. De opvolger van de G3 krijgt een verbeterde 16-megapixelsensor en een nieuwe beeldprocessor met 4 cpu's. Die maakt 1080p-video bij 50 beelden per seconde mogelijk. Ook is de behuizing op veel punten aangepakt. We hebben al een testexemplaar in huis.

Meestal voorzien we je bij de introductie van een nieuwe camera van een preview, Panasonic pakt het dit keer anders aan en stuurde ons voor de officiële lancering al een testexemplaar. We hebben de camera de afgelopen dagen aan de tand gevoeld en kunnen je dus al een uitgebreide  indruk geven.

Panasonic G5 schuin front

Wat is er nieuw?

Kijk je naar de specificaties, dan lijkt de G5 veel op de G3, toch heeft Panasonic veel vernieuwingen doorgevoerd. Dat zie je al aan de buitenkant. De grip is flink gegroeid en daardoor houdt de camera lekker vast. Ook in combinatie met wat grotere objectieven moet dat beter aanvoelen.

Handig hendeltje

Wij kregen een Panasonic G5X-kit opgestuurd, met de 14-42mm X pancake-zoom. Hierbij merk je meteen een andere nieuwe functie van de G5 op: bovenop de camera zit een hendeltje, waarmee je de elektronische zoom van het objectief kunt bedienen. Ook andere objectieven met elektronische zoom kun je op deze manier aansturen, in de praktijk werkt het erg handig. Stel je liever sluitertijd of diafragma in met het hendeltje? Dan kun je dat in het menu aangeven.

Achterop de camera vinden we een instelwieltje. Door op het wieltje te klikken kun je de functie wijzigen. Zo kun je bijvoorbeeld in de A-stand zowel het diafragma als de belichtingscompensatie aanpassen met het wieltje, of in de M-stand zowel diafragma als sluiter bedienen. Het wieltje ligt verzonken in een kleine uitstulping achterop de camera, die je extra houvast geeft.

Panasonic G5 back

Meer knoppen

Waar Panasonic bij de G3 bezuinigde op een aantal knoppen, vinden deze hun weg weer terug op de G5. Je krijgt drie instelbare functieknoppen tot je beschikking. Fn1 is standaard gereserveerd voor AF/AE-lock en met Fn3 kun je wisselen tussen evf en lcd. De G5 beschikt echter ook over een oogsensor om te wisselen tussen de elektronische zoeker en het scherm, dus deze knop kun je ook voor iets anders gebruiken zonder functionaliteit te verliezen. Bovenop de camera zit een rode knop om video-opnames te starten. Je kunt deze knop uitschakelen, een andere functie toewijzen is niet mogelijk.

Touchscreen en evf

Net als de G3 heeft de Panasonic G5 een 3-inch uitklapbaar touchscreen. De resolutie is verhoogt naar 920.000 beeldpunten. Via het aanraakgevoelige scherm kun je de camera prettig bedienen. Het scherm is echter niet zo gevoelig als dat in de Canon 650D en multi-touchfunctionaliteit ontbreekt. Vermoedelijk gebruikt Panasonic dan ook nog een resistief scherm in plaats van een capacitieve variant.

Panasonic G5 scherm

De forse elektronische zoeker is een lcd-variant met 1.440.000 beeldpunten. De evf ververst het beeld 60 keer per seconde, zodat snelle bewegingen weinig problemen vormen. De oogsensor vlak onder de evf werkt handig, de zoeker schakelt automatisch in en uit als je de camera naar je oog brengt.

Touch Pad AF

Panasonic voegt een nieuwe functie toe aan de G5 die we nog niet eerder hebben gezien: Touch Pad AF. Hiermee kun je het touchscreen gebruiken terwijl je door de zoeker kijkt om het focuspunt te selecteren. Het lcd touchscreen is op dat moment uitgeschakeld, maar de touch-functionaliteit blijft werken.

Nieuw is de elektronische horizon. Aan de hand van een acceleratiesensor kun je deze in beeld toveren om te zorgen dat lijnen recht op je foto's staan.

Bekende sensor, snellere beeldprocessor

De 16-megapixelsensor in de Panasonic G5 is een bekende. Het is hetzelfde exemplaar als die in de Panasonic G3. Die levert zeker geen slechte prestaties voor een Micro Four Thirds-sensor, de G5 zal wel de Olympus OM-D E-M5 voor zich moeten laten als het gaat om beeldkwaliteit. Die valt echter in een flink hogere prijsklasse, dus vreemd is dat niet.

Panasonic belooft ondanks dezelfde sensor betere beeldkwaliteit, dankzij een nieuwe beeldprocessor. Dat zal dan voor de jpg-bestanden gelden, op gebied van raw kun je dezelfde prestaties als bij de G3 verwachten.

De nieuwe beeldprocessor is voorzien van maar liefst vier cpu's, nog meer dan de Panasonic GH2, die met 3 cpu's tot nu toe over de meeste verwerkingskracht beschikte. De extra power komt van pas bij filmopnames, de framerate is opgeschroefd naar 50 bps in AVCHD Progressive-formaat. Ook fotograferen kan sneller, met maximaal 6 beelden per seconde.

Testfoto's (jpg)

In onderstaande slideshow kun je 18 foto's gemaakt met de Panasonic Lumix G5 en de 14-42mm pancake-zoom bekijken. De foto's zijn in volledige resolutie te downloaden via de optie in het menu. Alle foto's zijn geschoten in jpg-formaat met standaard instellingen.

Foto's: Julian Huijbregts

Snelheid met Sandisk SD Extreme Pro 95MB/s 8GB

We hebben de snelheid van de Panasonic G5 gemeten door 15 foto's in jpg en raw te maken. We meten de snelheid waarmee de 15 foto’s maakt én wegschrijft. De tijd gaat in bij het maken van de eerste opname, we stoppen als alle 15 foto’s zijn weggeschreven naar de geheugenkaart.

  • 15 beelden (RAW): ca. 25 seconden
  • 15 beelden (JPG): ca. 6,7 seconden

Filmfunctie: 1080p @ 50 fps

De G3 filmde in 1080i bij 50 beelden per seconde (25p sensor-output). Panasonic heeft dat in de G5 dankzij de snellere sensor op kunnen voeren tot 1080p met 50 bps. Bestanden worden opgeslagen in AVCHD Progressive-formaat met bitrate van 28Mbps. Helaas heb je weinig keuze in framerates; Een optie voor 24 of 25 fps ontbreekt. Ook krijg je geen volledige handmatige controle over de belichting bij het filmen, de camera lijkt zelf de iso-waarde aan te passen, ook als we in M-stand filmen.

Met de Extra Tele Conversion-optie kun je tijdens een filmuitsnede maken van het midden van het beeld. De G5 gebruikt dan exact 1920x1080 pixels uit het midden van de sensor. Dat levert nog eens een cropfactor van 2,6x op, bovenop de 2x cropfactor van de mft-sensor. De beeldkwaliteit blijft echter goed. Alleen bij hogere iso-waarden wordt de ruis sneller zichtbaar.

Geluid wordt opgenomen met een ingebouwde stereomicrofoon. Een aansluitmogelijkheid voor een externe microfoon is niet aanwezig.

Panasonic G5 gesloten

Snelle autofocus

Over de snelheid van de autofocus in recente Panasonic G-camera's hadden we weinig te klagen en ook bij de G5 heeft Panasonic het weer goed voor elkaar. Scherpstellen gaat razendsnel in combinatie met de 14-42mm pancakezoom. Focustracking en continu scherpstellen werken zeer goed, ook tijdens het filmen.

Panasonic maakt gebruik van contrastdetectie, maar de snelheid doet zeker niet onder voor een fasedetectiesysteem. Bovendien kun je het scherpstelpunt vrij verplaatsen over vrijwel het gehele beeldoppervlak, erg handig.

14 filtereffecten

Panasonic voegde al eerder filtereffecten toe in haar camera's, maar in de G5 is het aantal flink opgeschroefd van 6 naar 14 stuks. In onderstaande slideshow hebben we alle effecten voor je op een rijtje gezet.

DSLM: Digital Single Lens Mirrorless

Met de introductie van de G5 bedenkt Panasonic overigens ook een nieuwe naam voor camera's in dit segment. De spiegelloze camera's met verwisselbare objectieven kunnen volgens de fabrikant het beste door het leven gaan als DSLM: Digital Single Lens Mirrorless.

Een logische naam die lijkt op de bekende dslr, maar Panasonic maakt het er ons niet makkelijker op. Veel andere fabrikanten houden de naam Compact System Camera aan, ook wij hebben deze naam inmiddels geadopteerd als standaard voor dit segment.

Panasonic G5 front

Prijs en verkrijgbaarheid

Vanaf 649 euro kun je eigenaar worden van een Panasonic G5, in dat geval krijg je enkel een body. Wil je er een 14-42mm-kitobjectief bij, dan ben je 749 euro kwijt, voor de 14-42mm-powerzoom moet je daar weer 150 euro bij op tellen, 899 euro. De duurste kit is de dubbelzoomset, met zowel de gewone 14-42mm als de 45-200mm, deze kit kost 949 euro. De G5 in kits met één objectief zijn verkrijgbaar in het zilver, wit en zwart, de body en de dubbelzoomkit komen alleen in het zwart.