Blog: Mijn 5 inspiratiebronnen

Blog: Mijn 5 inspiratiebronnen

Raf Olaerts 26176

We hebben er allemaal wel eens last van: een gebrek aan inspiratie. Je voelt het, het zit ergens achter in je hoofd. Je hebt een paar dagen of weken geleden iets gezien of gehoord dat je fantasie prikkelde en de ideeën in je deed opborrelen. Maar nu, nu dat je de tijd of de middelen hebt kan je het je niet meer herinneren. Hoe krijg je de inspiratie weer terug? Een blog van Raf Olaerts.

Persoonlijk spreek ik in zo'n geval mijn "creative bronnen" aan. Klinkt veel indrukwekkender dan dat het in werkelijkheid is... Voor mij komt het neer op het bekijken en bestuderen van het werk van fotografen waar ik naar op kijk. Uiteraard niet om hun werk te kopiëren maar puur om de inspiratie.

1) Google

De meest voor de hand liggende... Google is nu niet bepaald de zoekmachine voor prachtige fotografie... integendeel. Waar het wel handig voor is, is om op voorhand je locatie te gaan bekijken. Doorgaans ga je een hele hoop snapshots vinden van de locatie waar je heen wil. Dit zijn bijlange geen inspirerende beelden maar ze geven je wel een idee van de omgeving. In Google Earth krijg je zelfs op de kaart kleine icoontjes die aangeven waar er foto’s te zien zijn. De "street-view" van google maps is ook handig om je locatie te "scouten" op voorhand.

2) Pinterest

Pinterest is al een stuk beter wat fotografie betreft. Wat Pinterest voor mij interessant maakt is het feit dat andere gebruikers al verzamelingen hebben gemaakt over het onderwerp waar je naar zoekt. Zoek bij wijze van voorbeeld maar eens naar de volgende trefwoorden 'dark' 'forest' 'fantasy' en je ziet onmiddellijk wat ik bedoel.

3) 500px

Hmmm, 500px. Iets minder bekend onder de niet fotografen maar een bodemloze bron van fantastische fotografie. Zoek je inspiratie of een idee voor je volgende shoot? Hier moet je zijn! Een kleine waarschuwing thans, door de "populair" feed scrollen kan ronduit demotiverend werken omdat de fotografie die je daar vindt écht van de bovenste plank is. Nadeel, je moet een account aanmaken om foto’s te kunnen bekijken.

4) FStoppers

De twee heren die Fstoppers opstarten in 2010, Lee Morris en Patrick Hall zijn Amerikaanse huwelijksfotografen die tutorials opnamen voor hoofdzakelijk huwelijksfotografie. Door het grote succes van de website konden de heren al snel hun aanbod uitbreiden en de beste fotografen uit hun niche strikken voor hun tutorials. De tutorials zijn absoluut niet gratis. Dat kan ook niet als je rekening houd met de kwaliteit waarmee ze gemaakt zijn. Maar wat je wel gratis kan bekijken zijn de 'behind-the-scenes" filmpjes die ze posten op hun Youtube pagina... Inspiratie in overvloed!

5) Kelbyone

Een beetje vergelijkbaar met Fstoppers maar nog wat professioneler aangepakt. Zij bieden opleidingen voor alle niches in de fotografie, video, photoshop, lightroom, etc... Kelbyone werkt met een abonnement (maandelijks of jaarlijks) en je kan dan zoveel tutorials bekijken als je maar wil. Maar ook Kelbyone heeft een Youtube pagina die overloopt van interessante BTS filmpjes en interviews. De interessantste daar uit vind ik persoonlijk hun wekelijkse talk-show The Grid. Hier krijg je een uur tot anderhalf uur lang niets anders te horen als het laatste nieuws uit de fotografie wereld, interviews met interessante en wereld befaamde fotografen. Ongeveer éénmaal per maand staat de hele show in het teken van "Blind photo critiques". Scott Kelby en zijn co-host (meestal een grote naam) krijgen foto's voorgeschoteld en geven daar dan hun mening over. Wat ze goed vinden, wat ze slecht vinden en wat de fotograaf in kwestie moet doen om beter te worden. Dit is ongelofelijk interessant als je zelf een betere fotograaf wil worden. Zeker een aanrader!

Hier alvast een van mijn favoriete, afleveringen van de grid. "Blind photo critiques" met Joe McNally.

Ik hoop dat ik jullie wat heb kunnen helpen in je zoektocht naar inspiratie. Nu ja, zelfs als het dat niet is... De behind the scenes filmpjes van Fstoppers en de talkshow The Grid van Kelbyone zijn op zich al een cadeau.

Dit zijn de 5 belangrijkste voor mij. Op geen enkele manier wil ik beweren dat dit het beste of het enige is. Ik ben er zeker van dat er nog duizenden andere bronnen zijn die ik niet ken of die ik vergeten ben. Dus laat zeker even weten waar jij heen gaat voor fotografische inspiratie of ontspanning. Heb je de links die ik hierboven voorstel bekeken en heb je er een mening over? Ik kan niet wachten om het te lezen in de commentaar hieronder!

Groeten,
Raf.

afbeelding van Raf Olaerts

Raf Olaerts | Redacteur

Ik fotografeer sinds het moment dat ik een camera kon tillen. Dat was in de tijd dat er nog geen sprake was van mega-pixels. Als scholier was het dan ook niet evident om aan het budget te komen voor film en al zeker niet voor het nodig materiaal voor een donkere kamer. Er op uittrekken om te gaan fotograferen zonder film was dan ook meer regel dan uitzondering. 'klik' en dan proberen het beeld zo lang mogelijk vast te houden in gedachte. Maar bij het opkomen van de digitale camera's werd dat budget probleem opgelost. Al snel groeide de hobby uit tot een passie...

Bekijk alle artikelen van Raf